Çevir Translate

26 Nisan 2016 Salı

Söbelen Mantarı, Pösteki Mantarı, Mürekkep mantarı ( Coprinus comatus )

Söbelen mantarı, evet bu mantar köyümüzdeki evin bahçesinde bir ağacın dibinde çıkmaya başladı. Şöyle ki dikilen ağaç fidanının dibine hayvan gübresi döküldü. Ne olduysa bundan sonra oldu. Otların içinden çıkan bu mantar, bahar aylarında yağmuru, suyu ve de 15 - 20 Santigrat dereceleri görünce hemen çıkıveriyor. Biz de bunları fazla olgunlaşıp siyahlaşmadan keserek pişirip afiyetle yiyoruz. Aşağıda gördüğünüz resimler bunlara aittir.
 

 Üstteki resimde mantarın üç formu görülüyor. Sol üstteki siyahlaşmıs ve şapkası iyice açılmış. Mürekkep görünümünde sporları dökmeye başlamış. Onun hemen altında ise topraktan yeni çık makta olan formu var çok küçük henüz. Sağda iki tane daha var bunlar büyük ve gençler ve yenilebilirler. Bu şekildeki mantarlardan 5 tane bulununca tavada soğan ve patatesle kavrulabilir. Kendim kavurunca baharatlı yapmayı tercih ediyorum. Ya da daha az bulunursa çorba da yapılabilir.
 Tıbbi olarak faydası olan bir mantardır.Şeker Hastalığına(Diabetes) iyi geldiği yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur.
Aşağıdaki resimlerde gördüğünüz gibi mantarın şapkası mürekkep halinde dökülüyor. Mantar bu haldeyken yenilmeye müsait değildir. Dokusu bayağı zayıflamıştır ve piştiğinde simsiyah bir yemek olur:)


27 Nisan 2016 tarihinde bulduğum mantarın resimleri aşağıdadır. Yaklaşık olarak 10 cm büyüklüğünde bir mantar.



Şimdi gelelim Söbelen'in özelliklerine;
Mantarı Pösteki , ( Coprinus comatus ) Coprinaceae ailesinden, olan bir yenebilen mantar türüdür .   
Adını, koyun postu gibi görüntüsüne dayanılarak Farsça kökenli pösteki (koyun ya da keçi postu) sözünden alır. Adları Diğer Mürekkep mantarı ve Söbelem ' the dir. Şapkası 4-15 cm. uzunlukta silindirik şekildedir. Beyaz renkli ve yüzeyi pürüzlüdür, zamanla alttan başlayarak siyah mürekkepsi bir yapıya bozunur. Genelde çayırlık alanlarda küçük gruplar şeklinde görülür. Spor baskısı siyahtır, sporları 7-9 mikron büyüklükte , eliptiktir.      
Tadı oldukça iyidir, genç örnekler daha lezzetlidir, yaşlı örnekler çok fazla su içerir. Ender durumlarda alkolle beraber alındığı zaman rahatsızlık verebildiği rapor edilmiştir.(  Bu bilgiler Wikipedia'dan alınmıştır. )

Ayrıntılı bilgi:
Morfolojik Özellikler
Şapka: Silindire benzer. Kenarı aşağıdan yukarıya doğru dönerek ve yarılarak yayvanlaşır.
Yün gibi beyaz birbirinin üzerine gelen ve geriye kıvrılan kaba tüylü pullara sahiptir. Tepesi
düz ve açık kahverengimtraktır.
Sap: Uzun ince ve düz, içi boş ve lifli, dip kısmında şişkincedir. Kolayca haraket
ettirilebilen, ince, parlak bir yüksüğe sahiptir.
Etli Kısım: Beyaz, ince yumuşak ve suludur. Kokusu ve tadı hoştur.
Yetişme Yeri: Humusu bol zengin topraklarda, bahçelerde, parklarda, yeni inşa edilmiş yolların ve
patikaların kenarlarında, ekilmiş tarlalarda ve çöplüklerde kümeler halinde yağmurlardan sonra
görülür.
Yetişme Zamanı: Mayıs-Kasım
Diğer Özellikler: Mantar, olgunlaşmadan siyah sıvı haline yaklaşmadan önce toplanmalıdır.
Toplama gününde yenilebilecek kadar ve genç numuneler kullanılmalıdır. Yeni ve fazlaca
gübrelenmiş arazilerde yetişmiş numunelerden kaçınılmalıdır.
Kültüre alınmış mantarlar içerisinde yer almaktadır. 1984 yılında Wang ve Kang tarafından

ilk olarak kültürü yapılmıştır. Genelde Uzakdoğu ülkelerinde tanınmakta ve tüketilmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder