Çevir Translate

26 Ekim 2018 Cuma

Kabak mantarı, koca mantar, Calvatia gigantea

2018 Nisan sonu itibariyle çıktığımız mantar avında yakaladığımız mantar bir futbol topu büyüklüğünde. Yanyana iki tane bulduk birisi biraz küçük. Kesildiğinde ise taze peynir gibi kesiliyor. Bu mantar içi beyazken yenilebilir ancak rengi koyulaştıysa artık spor üretmeye başlamıştır ve yenilmez. Koparıldıktan sonra oda sıcaklığında bir gün durursa iç kısmı sararmaya başlar ve artık yenilmez. Buzdolabında biraz daha uzun süre saklanabilir.


Aşağıdaki resimde sol tarafta devrilmiş mantarın kökü görülüyor.

Aşağıdaki resimde pişirilmiş mantar gösteriliyor. Pişerken ve yerken peynir tadı ve kokusu var. Çok lezzetli.

Ayrıntılı Bilgi :
Çürükçül, karada yetişir. Tek başına ya da toplu olarak ağaçların ve otların aralarında, genellikle otlakların kenarlarında, erken ilkbahar ve yaz sonlarında yetişir.
Şekil olarak top gibidir. Sap, şapka ve pulları yoktur. Sporlarını içerisinde üreterek dışarıya salar. Dokusu mantar gençken dışında 1 mm kalınlıkta biraz sert ve beyaz bir kabuk ve içerisinde de yumuşak beyaz bir dokudur. Mantar olgunlaşırken iç doku sarıdan zeytin yeşili ve kahverengiye doğru değişir. Kabukta çatlamalar meydana gelir. İç kısım sporlaşarak dışarıya salınırken içerde boşluk oluşur. Böylece mantar kendi kendini tüketir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder