Çevir Translate

27 Nisan 2016 Çarşamba

Kanlıca mantarı, Melki Mantarı, Çıntar, ( Lactarius salmonicolor, Lactarius deliciosus)

Kanlıca Mantarını kendim topladım. Tadı çok güzeldir. Çam ağacı ile ortak bir yaşam döngüsü var. Çam ağaçlarının kökleriyle bağlantılıdır. 




Ayrıntılı Bilgi:
Şapka
Büyüklüğü 5-15 cm kadardr. Mantar gençken ortası hafifçe çukurdur, kenarı içeri kıvrıktır, büyüdükçe ortası daha da çukurlaşarak hemen hemen huni şekline döner. Renk turuncudur, açık sarıdan erik sarısına kadar değişir, kenarda 1 milimetre genişlikte halka halinde açık parlak sarıdır ve belirgindir. Genel görünüşle turuncu ve sarıdan ibaret halkalıdır. Yeşil renkleme yoktur.
Lameller
Başlangıçta kırmızımtırak sarı beyaz, daha sonra açık portakal rengi tonundadır. Sapa doğru kıvrımlı şekil alır, sap üzerinde birazcık devam eder.
Sap
3-6,5 cm boyunda 0,8-2,5 cm kalınlığında, silindir şeklindedir. Renk bakımından portakal sarısı, dip kısmında kırmızımtırak sarı beyaz, yukarı kısmında arap kırmızısı turuncudur. Sapın etli kısmı kırmızı-pembedir ve koparıldığında turuncu renkte bir sıvı çıkarır. Gençken içi dolguludur, daha sonra şapkaya kadar olan alt kısımda boşlukludur.
Etli Kısım
Kırmızımtırak sarı beyaz renkli, meyve kokulu ve yumuşak, sünger gibidir.
Spor izi
Parlak kırmızımtırak sarı, tunç rengindedir.


Yetişme Yeri ve Zaman
Çam meerelerinde ve çam orman açıklıklarında, çayırlıklarda, Avrupa'da yapraklı ağaç ormanlarında, ilkbahar ve sonbaharda yağmurlardan sonra görülür. Mantar gençken, kırılıp koparıldığı yerinden portakal renkli bir sıvı çıkarır, bu sıvı hava ile temas edince kırmızı olur, iki saat sonra kırmızımtırak portakal esmeri renk alır ve acıdr. Mantarın tadı acıdır fakat nahoş değildir, lezzetlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder