Çevir Translate

9 Kasım 2016 Çarşamba

Kırmızı Reishi Mantarı, Ölümsüzlük Mantarı ( Ganoderma lucidum)




26 Eylül 2016 tarihinde kurumus bur fındık ağacı kökünde ummadığım bir mantara rastladım. Nadir bulunan Ölümsüzlük Mantarı!!!

 Bildiğimiz gibi Reishi Mantarı denilince menşei olarak doğu asya ülkeleri Çin, Japonya akla gelir. Bu mantarın ticari pazarda çok önemli bir yeri var. Yüksek fiyatla satılıyor ve aynı zamanda bu mantardan elde edilen çeşitli ticari ürünler halka yüksek fiyatlardan pazarlanıyor. Gelgelelim işin gerçeğine; Reishi Mantarı dediğimiz Ganoderma lucidum, Türkiye'de doğal ortamlarda kendiliğinden yetişiyor. Jilber Barutçiyan'ın adını zikretmeden geçemeyeceğim bu konuyu çünkü onun yazmış olduğu Türkiye'nin Mantarları - 1 adlı kitapta da Reishi Mantarının Türkiye'de doğal olarak bulunduğunu belirtmiş.

Aşağıdaki resimler de benim çektiğim Reishi Mantarının resimleridir.














Şimdi gelelim Ganoderma lucidum'un özelliklerine:

Meşe ağaçları üzerinde parazitik ve kurumuş sert odunların üzerinde çürükçül olarak yaşarlar. Ortalama büyüklüğe ulaşması 9 ayı bulur.
Belirgin bir sapları yoktur. Yarım şapka olarak genişlerler. Renkleri de beyaz, sarı, kırmızı ve kahverengi şeklindedir. Şapkanın üstü parlak görünümdedir. Dokusu tazeyken hafif esnektir ancak kuruyunca serttir.
Şapka altında çok ince borumsu gözenekler vardır. Şapka altı da gençken beyaz ve yaşlandıkça kahverengi renklerinde olabiliyor.
Sporları kahverengi rengindedir.
KOH ile temas ettirildiğinde siyah veya siyahımsı bir renk oluşur.
Faydaları konusunda internette çok yazılar bulmak mümkün.