Çevir Translate

26 Mayıs 2016 Perşembe

Karakız Mantarı , Karaoğlan Mantarı (Tricholoma terreum)

24 Mayıs 2016 tarihinde Isparta dağlarında bulduğum mantarlardan biridir. Daha önceden de görmüştüm. Ancak ayrıntılı tanımak bu zamana nasip oldu. Yöresel isimleri Karakız ya da Karaoğlan mantarı olabilmektedir. Çam ve Meşe karışımı bir ormanda bulunmuştur. Görüldüğü üzere Çam yaprakları mevcuttur. Genelde yenilebilir mantarlara dahildir ancak içerisinde zehirli maddeler barındırdığı tesbit edilmiştir. Bundan dolayı yenilmesini tavsiye etmiyorum. Kendim tadına bakmak için bir tanesini pişirerek yedim. Tadı fazla aranılacak bir tat değil. Aşağıda kendim çektiğim resimler mevcuttur.








Ayrıntılı Özellikleri

Şapka 4-7 cm genişliğinde ve eşit ince gri pullarla kaplıdır. Hafif bir çıkıntı ile dışbükey, bu durumda genel olarak koni şeklindedir.Beyazımsı sap yüksekliği 3-8 cm ve 1.5 cm genişliğinde ve hiçbir yüksüğü yoktur. Hiçbir yüksük ya da kapçık (volva) yoktur . Beyazımsı eti kolayca kırılır, ince ve hoş bir hafif (unlu değil) kokusu ve tadı vardır. Geniş aralıklı ve düzensiz lamelleri bağımsızdırSpor baskı beyaz, oval sporlar 6-7 mikron uzunluğunda, 3.5-4.4 mikron genişliğindedir.
Daha büyük (ve zehirli) mantarlar ile karışabilir. Tricholoma pardinum bir kırçıllı koku ve kapak ölçekler vardır; yenilebilir. Tricholoma orirubens ince koyu ölçekler ve pembemsi solungaçları vardır. 


Dağılım ve habitat

Tricholoma terreum meyve organları geç sonbahar yaz sonunda kozalaklı, özellikle çam ve ladin, ağaçları altında bulunur. Ayrıca bu ağaçların yanında parklarda ortaya çıkan ve peri halkaları boyunca uzayabilir .

Yenilebilirlik

Hafif bir tat ile, kullanılan türler iyi yenebilir olarak kabul edilir. Son kimyasal testler bu türün rabdomiyolize neden olabilecek toksinler içerebildiğini göstermektedir . Rabdomiyoliz, bir kas yıkımı olayıdır.